FAQ

1. Voiko PORADUR-maaleja levittää siveltimellä tai telalla?

PORADUR-maalien viskositeetit on pääosin säädetty ajatellen korkeapaineruiskulevitystä, mutta ne soveltuvat levitettäväksi myös siveltimellä ja telalla. Tarvittaessa maalin viskositeettia voi laskea lisäämällä maaleihin PORADUR Dilux ohenninta. Telalevityksessä suositellaan käytettävän liuotinpohjaisille maaleille ja puolikarkeille/sileille pinnoille tarkoitettua, matalanukkaista mohair-tai velour-telaa.

2. Voiko PORADUR-maaleja käyttää yksikomponenttisina, ilman kovettajaa?

PORADUR-maalit ovat pääosin kaksikomponenttisia eli kovettaja tarvitaan aina. Ainoana poikkeuksena on ruostesuojamaali PORADUR 1K, 2K Poradex, joka soveltuu levitettäväksi myös ilman kovettajaa. Tällöin ko. maalin suojaavuusominaisuudet, mm. kestävyys erilaisia kemikaaleja vastaan, eivät kuitenkaan ole yhtä korkealla tasolla kuin kaksikomponenttisesti käytettynä.

3. Kuinka pitkä on PORADUR-maalien käyttöaika kovettimen sekoituksen jälkeen?

Käyttöaika kovettimen sekoituksen jälkeen on tuotekohtainen. Pääosalla maaleistamme, ja käytettäessä H-Ero kovettajaa, se on n. 24 tuntia suljetussa astiassa ja 10-15 tuntia avoimessa astiassa. Nopeammin kovettuvilla tuotteilla kuten Pleo Tx, Poradex, Auto ja Gloss käyttöaika on 4-8 tuntia käytettäessä H-Ero kovettajaa. Nopeammalla H-Rapid kovettajalla käyttöaika on keskimäärin n. 50% lyhyempi.

4. Soveltuvatko PORADUR-maalit maalattavaksi vanhan, vesiohenteisen maalin päälle?

PORADUR-maalit ovat liuotinohenteisia, mutta soveltuvat käytettäväksi hyvin monenlaisten vanhojen maalipintojen päälle, mukaan lukien vesiohenteiset maalit. Jos vanhan maalin tyyppi ei ole tiedossa, kannattaa varmistaa PORADUR-maalin soveltuvuus tekemällä pieni testi vanhalle maalipinnalle. Testissä vanha maalipinta (n. 10cm x 10cm alue) kostutetaan reilusti PORADUR Dilux ohentimella. Mikäli testialue ei 15 minuutin kuluessa ala kuplimaan tai ohennin ei liuota / irrota vanhaa maalia, voi PORADUR-maalia käyttää ko. kohteen huoltomaalauksessa.

5. Soveltuuko PORADUR-kattomaali vanhan, muovipinnoitetun peltikaton huoltomaalaukseen?

PORADUR 2K Tectum kattomaali soveltuu useiden vanhojen muovipinnoitetyyppien, kuten esim. Plastisol, Pural, Polyesteri ja Purex, huoltomaalaukseen. Muovipinnoitettujen kattojen onnistuneessa huoltomaalauksessa on kuitenkin edellytyksenä, että kaikki heikosti kiinni oleva vanha pinnoite poistetaan ennen maalausta. Suunniteltaessa muovipinnoitetun katon maalausta, suosittelemme otettavan vielä yhteyttä myyntiimme tarkempien teknisten ohjeiden saamiseksi.

6. Minkälaista esikäsittelyä suositellaan uudelle sinkkipeltikatolle?

Esikäsittelyksi uudelle sinkkipeltikatolle suositellaan ensin pesua likaa, rasvaa ja muita jäämiä irrottavalla alkalisella pesuaineella, joka huuhdellaan pois runsaalla vedellä. Tämän jälkeen kattopinta on. ns. peitattava happamalla pesuaineella maalin tartunnan varmistamiseksi. Myös peittauksen jälkeen katto on huuhdeltava runsaalla vedellä. Maalaus suoritetaan tämän jälkeen puhtaalle ja kuivalle pellille.

7. Minkälaista esikäsittelyä suositellaan 2-3 vuotta vanhalle sinkkipeltikatolle?

Muutaman vuoden ikääntynyt sinkkipeltikatto on esikäsittelyiden osalta vastaavanlainen kohde kuin vanha maalattu katto. Pinta on pestävä huolellisesti painepesurilla käyttäen riittävän suurta painetta (>200 bar) ja vesimäärää. Katon ollessa hyvin likainen voidaan käyttää myös alkalista pesuainetta, joka huuhdellaan pesun jälkeen huolellisesti runsaalla vedellä. Maalaus suoritetaan tämän jälkeen puhtaalle ja kuivalle pellille.

8. Minkälaista esikäsittelyä suositellaan alumiinille?

Alumiinipinnan esikäsittelyksi suositellaan ensin pesua likaa, rasvaa ja muita jäämiä irrottavalla alkalisella pesuaineella, joka huuhdellaan pois runsaalla vedellä. Tämän jälkeen pinta suositellaan karhennettavan kevyesti esim. hiomapaperilla, karhunkielellä tai muulla vastaavalla, metallipintojen hiontaan tarkoitetulla materiaalilla. Karhennuksen jälkeen hiontapöly pyyhitään pois esim. PORADUR Dilux ohentimella. Maalaus suoritetaan tämän jälkeen puhtaalle ja kuivalle pellille.